Camping Ommelanden

Geschiedenis

Recreatievereniging "de Ommelanden" is opgericht in 1967. Onze camping vierde in 2017 haar vijftigjarig jubileum! In de jaren 60 bestond er een kampeervereniging genaamd "Molenduin" gevestigd in Norg. Deze vereniging werd echter zo groot dat een aantal leden besloten zich af te splitsen om samen een nieuwe vereniging op te richten. Zij zochten een nieuw thuis in de omgeving en vonden dat op deze prachtige plek in het Natuurschoonbos ook wel bekend als het Nietapster bos. Sinds die tijd huurt onze vereniging het terrein van de camping van de Vereniging tot behoud van Natuurschoon "Nietap-Leek en omgeving".

Het bos en het gebied Nietap-Terheijl kent een bijzonder boeiende geschiedenis - bevolkt als zij is met monniken, steenfabrieken, turf, klei, adelijke families en de ondergang van een Havezate, voorheen Uithof van een klooster. Rond het jaar 1200 hadden de monniken van het Cisterciën klooster in Aduard hier een stuk hoogveen in eigendom. Zij stichtten er een strafkolonie voor monniken die de kloosterregels hadden overtreden - zij deden hier het zware turfstekerswerk. De turf was nodig om stenen en keramiek te kunnen bakken van de potklei die hier in de bodem veel voorkomt. Vanwege het moerassige gebied rondom zaten de monniken hier feitelijk gevangen. Later werd er, onder leiding van de abt van het klooster, een Uithof met kapel en park aangelegd, wel genoemd "het Paradijs". Veel later, na de reformatie en de daaropvolgende ondergang van het klooster in Aduard, werden de goederen van het klooster eigendom van de Staten van Groningen. De Uithof werd een Havezate en kwam in eigendom van de adelijke familie van Ewsum. De Havezate bestaat helaas al lang niet meer, al zijn er nog wel sporen van het landgoed in het landschap te vinden. Meer over deze boeiende historie, vind je op de wiki van buurtschap Nietap-Terheijl. Ook zijn er boeken over de omgeving: "De rijke historie van Nietap en Terheijl een uniek grensgebied", J. Smit, 1993 en "Terheijl een parel in de kop van Drenthe" A. Veenstra, 2018, beiden uitgegeven bij uitgeverij Servo.

In 1921 werd de Vereniging tot behoud van Natuurschoon "Nietap-Leek en omgeving" opgericht. Zij is in Nederland één van de oudste verenigingen in haar soort. De vereniging is eigenaar van en beheert het Natuurschoon gebied. Op de plek waar nu onze camping is, was lange tijd een hertenkamp. De houten voederschuur van het toenmalige hertenkamp staat er nog steeds en is een mooie, tastbare verbinding naar het verleden. De voederschuur was destijds, samen met een aantal damherten, een geschenk van Prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, aan de vereniging Natuurschoon. Het hertenkamp werd in de jaren vijftig verplaatst naar de weide dichtbij de parkeerplaats en ingang. Vandaar ook de bankjes langs de weide die zicht gaven op de hertjes destijds. Op de plek van het oude hertenkamp kwam toen een natuurcamping.

Vandaag vind je het hertenkamp niet meer terug, het heeft op de tweede locatie bestaan tot 2010. Hier tref je nu de Natuurschoonweide met wandelpad en een bijzonder labyrint dat je langzaam als een meditatie kunt lopen. Het labyrint, gebaseerd op het labyrint in de kathedraal van Chartres, herinnert aan de vroegere aanwezigheid van de monniken in dit gebied. De mooie beukenlaan langs deze weide is tegelijkertijd ook de oprijlaan naar onze camping.